Дестинация

Троянски манастир

Троянският манастир "Успение Богородично " е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на този край. Разположен е на 10 км от Троян на брега на р. Черни Осъм. Той е един от най-големите и прочути български манастири - трети по големина в цялата страна. Основан е в края на XVI век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф - един от най-великите възрожденски художници. Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на XIX век  - музеят на Апостола в манастирa . Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица.

Служби в Троянския манастир: 

Празнични дни и неделя: сутрин от 7:30 ч. и следобяд от 17.00ч.

Делнични дни: сутрин от 6:30 ч., следобяд от 17.00 ч.

Адрес: с. Орешак, ул. Стара Планина

Работно време: Всеки ден

Телефон: 06952/28 66 или 2480


Музей на народните занаяти и приложни изкуства

„Етнографски музей” е единственият музей в България на народните художествени занаяти, намира се в Троян. Тук можете да видите прекрасни образци на народното творчество като кобилица, водник, булчинска ракла, паралий, бъклици и гаванки. Майсторите резбари от троянския край са прочути с своите резбовани иконостаси, царски двери и владишки тронове.

Адрес: гр. Троян, площад Възрадане 1

Работно време: понеделник-събота от 9.00 ч. до 17.00 ч.

Неделя: по предварителна заявка

Телефон: 0670/220 62 , 220 63

 


Национална изложба на народните художествени занаяти

Намира се на 10 км. от Троян в с. Орешак.  Изложбената площ  е 50 дка, експонатите са разположени в 9 изложбени зали,а  общата заета изложбена площ 4500кв.м.. Основната цел на изложението е да представи народните художествени занаяти, като в същото време стимулира тяхното развитие. Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби, с участието на майстори от цялата страна и чужбина.

За повече информация относно събитията в НИХЗИ,  моля посетете: http://fairoreshakbg.com/

 


Природонаучен музей с. Черни Осъм

Най-привлекателната атракция за гостите на региона. Сбирката на музея е дело на ентусиазма, знанията и многогодишния труд (от 1956 г. насам) на местния учител Илия Христов. В залите на музея са изложени над 700 експоната. Тук могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина. В залата за атракции, с движение на животни, гласове на зверове и птици, е пресъздаден чудният свят на природата. Музеят е експериментална база за часовете по естествени науки на много училища от страната.

Адрес: с. Черни Осъм

Работно време: понеделник – неделя от 8.00 ч.-17.00 ч.

Телефон: 06962/371

 


Град Ловеч

Ловеч е разположен на границата на Дунавската хълмиста равнина и предпланината на Стара планина. Градът е на 150 км. от София, на 30 км. от Троян и на 45 км. от с. Чифлик. Разположен е от двете страни на река Осъм.

Известен е със забележителности като:

 • Ловешката крепост
 • Покрития мост на Кольо Фичето над река Осъм
 • Архитектурно –историческия резерват „Вароша”
 • музея „Васил Левски”
 • Регионалния исторически музей

и др.

В района на гр. Ловеч може да посетите още:

 • Деветашката пещера
 • Пещера „Съева дупка”
 • Местността "Маарата"

 


Крушунските водопади

Крушунските водопади се намират в Северна България, близо до село Крушуна. Водопадът се намира на 34 км от град Ловеч. Крушунският водопад е образуван от множество карстови тераси. Има туристическа пътека, която води до пещерата, от където извира водопадът.В района има още два по-малки водопада, и единият от тях се казва Малката Маара.

В близост има и още няколко пещери:

 • Урушка Маара
 • Горник
 • Деветашка пещера

 


с. Терзийско

Село Терзийско се намира в Стара Планина на 12 км от град Троян. Това е единственото село в района,което е разположено на няколко хълма с гледка към най-високите върхове в Стара Планина. Тук е роден и живее известният със своите пейзажи художник Цвятко Дочев. Негови творби са изложени в Националната Художествена Галерия в София, частни колекции в страната и чужбина като Франция, Италия, Германия, САЩ, Япония, Индия и Кувейт.


Възможности за туризъм и спорт

 • Пешеходния туризъм - живописни пътеки и маршрути в планината
 • Въжен парк „Катеричка” - Атракцията е подходяща за деца и възрастни. Представлява система от различни елементи (греди, въжени стълби, въжета, планински тролеи и др.), монтирани между дърветата във вековна букова гора. Преживяването е свързано с много емоции- и адреналин и може да се извърши от всеки, след съответно оборудване с екипировка и инструктаж. Предоставено от "Балкан Екотурс Екстрийм" ООД
 • Колела под наем – прекранса възможност за развлечение по време на почивката ви,  като също така можете да се възползвате от вело крос по предварително зададени велотуристически планински маршрути.
 • Еко пътеки –  Спортно ориентиране или разходки сред вековните гори по еко пътеките, ще предложат на вниманието ви най-красивата част на Централен Балкан.
 • Конна база в с. Балканец– квалифициран инструктор предлага индивидуално и групово обучение по конна езда на манеж или разходка в гората с елитни породи коне.
 • Мото писта - В близост до Троян се намира писта за мотокрос с дължина 1550 м. На нея се провеждат кръг от Световния шампионат в клас МХ3, както и Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ2 и Източноевропейския шампионат по мотокрос в класове 65сс, 85сс, МХ1, МХ2, МХ3 и АТV.

Местни Обичаи и празници

 • Община Троян организира ежегодно разнообразни културни събития. Тук можете да разгледате актуалния културен календар на общината: http://www.troyan.bg/kulture/poster.html
 • Последната седмица на юни - Празник на билките, планината и туризма – провежда се в местността Айдушко сборище, недалеч от Троянския проход.
 • В края на юли и началото на август се провежда надбягване с коне в с. Дебнево, община Троян.
 • Последната събота на септември - Празника на сливата и троянската сливова ракия. В центъра на Троян се правят демонстрации по варене на ракия и дегустация на традиционната българска напитка. Провежда се и конкурс за най-добра домашна ракия.